wtorek, 19 kwietnia 2016

Rolada z indyka faszerowana szpinakiem

Rolada z indyka faszerowana szpinakiem




Składniki:
- pierś z indyka ok 800 g
- 100 g szynki parmeńskiej
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 4 garście liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku






Mięso należy roztłuc tłuczkiem na cieńszy filet ok 1 cm. Doprawić go solą, pieprzem i jedną łyżką oleju z suszonych pomidorów.

Następnie przygotowujemy nadzienie poprzez roztopienie łyżeczki masła na patelni, na którą wrzucamy liście szpinaku, 3 ząbki czosnku i doprawiamy solą. Chwilę smażymy i odstawiamy szpinak do wystygnięcia. mozzarellę i pomidorki kroimy w paseczki.

Filet kładziemy na desce. Z jej brzegu kładziemy wzdłuż szpinak, mozzarellę oraz pomidorki. Zwijamy w roladę i spinami wykałaczkami. Na roladzie ułożonej łączeniem do góry układamy zachodzące na siebie plasterki szynki. Podwijamy je pod spód rolady. 

Układamy w naczyniu żaroodpornym, cały czas łączeniem do góry. Smarujemy 2 łyżkami oliwy ze słoika po suszonych pomidorach, odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Roladę dodatkowo podlewamy 4 łyżkami wody i pieczemy ok 50 -60 minut.
Smacznego

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design