Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa ok 500 g
- 300 g pieczarek
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka masła
Polędwiczkę kroimy na plasterki 1,5 cm, delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymi i odstawiamy.
Pieczarki kroimy na ćwiartki, smażymy na maśle do zrumienienia i odparowania wody. Pieczarki zdejmujemy z patelni i przystępujemy do smażenia mięsa.
Polędwiczki smażymy na odrobince oleju po ok 2 minuty z każdej strony. Gdy będą już usmażone dodajemy pieczarki, wlewamy śmietankę, dodajemy musztardę, sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie. gotujemy aż śmietana zgęstnieje i mięso będzie mięciutkie. Sos można również delikatnie podlać wodą jak zbytnio zgęstnieje.
Polędwiczki podajemy z kaszą jaglaną i fantazyjna sałatką z roszponki.
Pieczarki kroimy na ćwiartki, smażymy na maśle do zrumienienia i odparowania wody. Pieczarki zdejmujemy z patelni i przystępujemy do smażenia mięsa.
Polędwiczki smażymy na odrobince oleju po ok 2 minuty z każdej strony. Gdy będą już usmażone dodajemy pieczarki, wlewamy śmietankę, dodajemy musztardę, sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie. gotujemy aż śmietana zgęstnieje i mięso będzie mięciutkie. Sos można również delikatnie podlać wodą jak zbytnio zgęstnieje.
Polędwiczki podajemy z kaszą jaglaną i fantazyjna sałatką z roszponki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz