czwartek, 28 kwietnia 2016

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym



Składniki:
- 0,5 kg mięso mielone z szynki
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 200 ml śmietany 18%
- 1 mała cebula
- 1 namoczona bułka
- 1,5 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej


Mięso mielone łączymy z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, cebulą startą na tarce o małych oczkach, z namoczona bułką, solą i pieprzem. Formujemy kotleciki, małe kuleczki, obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia. Odkładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Pulpeciki ponownie przekładamy na patelnię, zalewamy przegotowaną, gorącą wodą, tak aby przykryła mięso, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojony koperek, musztardę śmietanę. Wszystko razem łączymy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pulpeciki podajemy z kaszą jaglaną i pomidorkami z cebulką. Smacznego

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design