Pulpeciki w sosie koperkowym
Składniki:
- 0,5 kg mięso mielone z szynki
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 200 ml śmietany 18%
- 1 mała cebula
- 1 namoczona bułka
- 1,5 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
Mięso mielone łączymy z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, cebulą startą
na tarce o małych oczkach, z namoczona bułką, solą i pieprzem.
Formujemy kotleciki, małe kuleczki, obtaczamy w mące i smażymy na oleju
do zrumienienia. Odkładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia
nadmiaru tłuszczu.
Pulpeciki ponownie przekładamy na patelnię,
zalewamy przegotowaną, gorącą wodą, tak aby przykryła mięso, dodajemy
listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut.
Następnie dodajemy pokrojony koperek, musztardę śmietanę. Wszystko
razem łączymy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pulpeciki podajemy z kaszą jaglaną i pomidorkami z cebulką. Smacznego
czwartek, 28 kwietnia 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz