wtorek, 17 maja 2016

Zupa krem szparagowo-kalafiorowy

Zupa krem szparagowo-kalafiorowy



Składniki:
- 1 pęczek szparagi zielone
- 1 por
- 1 mały kalafior
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- bulion warzywny 2 l (najlepiej jest ugotować wcześniej wywar z warzyw i mięsa, może być zwykły rosół)
- łyżka orzechów włoskich
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 kromki chleba
- łyżeczka ziół prowansalskich


Z pora odcinam białą część i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm. Kalafiora dziele na różyczki. Szparagi gotuję w wodzie ze szczyptą soli i cukru (około 5 min.).Natkę pietruszki miksuje z łyżką oliwy i z orzechami włoskimi i doprawiam solą.
W garnku rozgrzewam łyżkę masła, wrzucam por i chwilę smażę na niewielkim ogniu. Dodaje różyczki kalafiora i szparagi, całość przesmażam.
Całość zalewam bulionem i gotuję pod przykryciem 15-20 minut. Doprawiam solą, pieprzem oraz czosnkiem

Podaje z grzankami ( kromki chleba kroimy na kosteczkę, polewamy łyżka oliwy, delikatnie solimy i posypujemy ziołami, zapiekamy w piekarniku 180 st. do zrumienienia) i pietruszką z orzechami. Smacznego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design