niedziela, 29 maja 2016

Lasagne ze szparagami i z łososiem

Lasagne ze szparagami i z łososiem





Składniki:
- 12 plastrów makaronu do lasagni
- 300 g filetu łososia norweskiego
- 200 g pora
- pęczek szparagów
- mozzarella
- pomidor
- sól
- pieprz cytrynowy
- łyżeczka masła


Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka 400 ml
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- sól i biały pieprz


Makaron do lasagne wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną oliwy i gotujemy ok 3 minut. Makaron musi być al' dente. 

Łososia przygotowujemy poprzez odcięcie od niego skóry, kroimy w kosteczkę, solimy, posypujemy cytrynowym pieprzem i odstawiamy. Szparagi myjemy i odłamujemy od nich końcówki.
Pora myjemy i tylko białą jego końcówkę kroimy i delikatnie smażymy na maśle z odrobinka soli.


Następnym krokiem będzie przygotowanie sosu beszamelowego. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy mąkę i smażymy około minuty ciągle energicznie mieszając. Pomału wlewamy mleko, ciągle energicznie mieszając. Gdy sos będzie już aksamitny dodajemy sól, biały pieprz i koperek.

Naczynie żaroodporne smarujemy odrobinką oliwy, układamy plastry makaronu, smarujemy je częścią sosu, układamy koło siebie szparagi i delikatnie solimy, kładziemy łososia, pora, odrobinkę sosu i przykrywamy makaronem, Czynność tą powtarzamy.

Wierzch Lasagne smarujemy resztą sosu, układamy pokrojone pomidory i ser mazzarella. Lasagne pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 30 minut. Smacznego.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design