Składniki:
Bezy:
4 białka
200g cukru pudru
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
Piekarnik nastawić na 180C, na papierze do pieczenie odrysować 8
okręgów o średnicy około 10 cm. Białka ubić z odrobina soli na sztywna
pianę, powoli dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę
ziemniaczaną i ocet. Przygotowaną masę wyłożyć na odrysowane okręgi.
Umieścić blachę w piekarniku. Od razu zmniejszyć temp do 150C i piec
bezy 30 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w nim bezy
jeszcze kolejne 30 min. W tym czasie nie otwierać piekarnika!
Krem:
250 g mascarpone
200 g śmietany 30% lub 36%
kilka kropli soku z cytryny
1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta startej skórki z limonki
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, skórką z cytryny i limonki, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Krem powinien być delikatnie słodki z wyczuwalną nutą cytryny.
Sos z malin
250 g malin
Maliny myjemy i wrzucamy na patelnie delikatnie je podgrzewając. Jesli ktoś chce to można odrobinke je posłodzić. Wedlug mnie beza już jest wystarczająco słodka a malina złagodzi jej smak. Smacznego.
Krem:
250 g mascarpone
200 g śmietany 30% lub 36%
kilka kropli soku z cytryny
1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta startej skórki z limonki
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, skórką z cytryny i limonki, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Krem powinien być delikatnie słodki z wyczuwalną nutą cytryny.
Sos z malin
250 g malin
Maliny myjemy i wrzucamy na patelnie delikatnie je podgrzewając. Jesli ktoś chce to można odrobinke je posłodzić. Wedlug mnie beza już jest wystarczająco słodka a malina złagodzi jej smak. Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz