niedziela, 29 maja 2016

Torciki bezowe z sosem gorących malin

Torciki bezowe z sosem gorących malin



Składniki:
Bezy:
4 białka
200g cukru pudru
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego


Piekarnik nastawić na 180C, na papierze do pieczenie odrysować 8 okręgów o średnicy około 10 cm. Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę, powoli dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Przygotowaną masę wyłożyć na odrysowane okręgi. Umieścić blachę w piekarniku. Od razu zmniejszyć temp do 150C i piec bezy 30 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w nim bezy jeszcze kolejne 30 min. W tym czasie nie otwierać piekarnika!

Krem:
250 g mascarpone
200 g śmietany 30% lub 36%
kilka kropli soku z cytryny
1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta startej skórki z limonki
1 łyżka cukru pudru


Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, skórką z cytryny i limonki, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Krem powinien być delikatnie słodki z wyczuwalną nutą cytryny.

Sos z malin
250 g malin

Maliny myjemy i wrzucamy na patelnie delikatnie je podgrzewając. Jesli ktoś chce to można odrobinke je posłodzić. Wedlug mnie beza już jest wystarczająco słodka a malina złagodzi jej smak. Smacznego.







0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design