sobota, 18 czerwca 2016

Babeczki kokosowe z malinową niespodzianką.

Babeczki kokosowe z malinową niespodzianką. 








Przygotowanie babeczek rozpoczynamy od przygotowania kremu, ponieważ musi on trochę czasu spędzić w lodówce, aby stężał.

Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 250 g białej czekolady ( 2,5 tabliczki)


Śmietanę ubijamy na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Gdy odrobinę ostygnie dodajemy ją pomału do śmietany przez cały czas miksując. Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki.

Zabieramy się za pieczenie babeczek :)

Składniki:
- 150 g masła
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 120 g mąki pszennej
- 70 g wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 20 malinek


Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy z wiórkami kokosowymi i odkładamy.

Następnie ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy odłożone wcześniej suche składniki, i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. 

Blachę do muffinów wykładamy papilotkami, ciasto nakładamy do 3/4 ich wysokości.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. 

Wystudzone babeczki lekko wydrążamy od góry malutką łyżeczką, wkładamy do środka malinkę 1 lub 2 i przykrywamy wydrążonym ciastem. Masę przekładamy do szprycy i ozdabiamy babeczki. Wierz posypujemy wiórkami kokosowymi i ciasteczkiem Raffaello.






0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design