Przygotowanie babeczek rozpoczynamy od przygotowania kremu, ponieważ musi on trochę czasu spędzić w lodówce, aby stężał.
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 250 g białej czekolady ( 2,5 tabliczki)
Śmietanę ubijamy na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
lub w mikrofalówce. Gdy odrobinę ostygnie dodajemy ją pomału do śmietany
przez cały czas miksując. Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki.
Zabieramy się za pieczenie babeczek :)
Składniki:
- 150 g masła
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 120 g mąki pszennej
- 70 g wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 20 malinek
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy z wiórkami kokosowymi i odkładamy.
Następnie ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy odłożone wcześniej suche składniki, i mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Blachę do muffinów wykładamy papilotkami, ciasto nakładamy do 3/4 ich wysokości.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone babeczki lekko wydrążamy od góry malutką łyżeczką, wkładamy do środka malinkę 1 lub 2 i przykrywamy wydrążonym ciastem. Masę przekładamy do szprycy i ozdabiamy babeczki. Wierz posypujemy wiórkami kokosowymi i ciasteczkiem Raffaello.
Zabieramy się za pieczenie babeczek :)
Składniki:
- 150 g masła
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 120 g mąki pszennej
- 70 g wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 20 malinek
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy z wiórkami kokosowymi i odkładamy.
Następnie ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy odłożone wcześniej suche składniki, i mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Blachę do muffinów wykładamy papilotkami, ciasto nakładamy do 3/4 ich wysokości.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone babeczki lekko wydrążamy od góry malutką łyżeczką, wkładamy do środka malinkę 1 lub 2 i przykrywamy wydrążonym ciastem. Masę przekładamy do szprycy i ozdabiamy babeczki. Wierz posypujemy wiórkami kokosowymi i ciasteczkiem Raffaello.
0 komentarze:
Prześlij komentarz