Kotlet mielony to ulubiony kotlet większości polaków. Prosty, tradycyjny i szybko się go robi. Ale tak naprawdę, każda z nas inaczej go przyrządza, ale prawdą jest że najlepiej smakuje ze zasmażonymi czerwonymi buraczkami. :)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 2 szczypty kminku ( chyba, że nie lubicie)
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
Bułkę namaczamy w wodzie i czekamy aż zmięknie. Mięso mielone
przekładamy do miseczki, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i
dodajemy do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sól,
majeranek, kminek i namoczoną bułkę, ale nie odciskamy z niej całkowicie
wody, dzięki czemu kotlety będą mięciutkie i soczyste. Na koniec
dodajemy jajko i wszystko razem mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa
formujemy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na patelni aż
kotleciki się zrumienią.
0 komentarze:
Prześlij komentarz