poniedziałek, 13 czerwca 2016

Zapiekane roladki z indyka z suszoną śliwką

Zapiekane roladki z indyka z suszoną śliwką









Składniki:
- 4 sznycle z indyka
- 8 suszonych śliwek
- mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 2 woreczki ryżu
- 3 garści roszponki
- kilka pomidorków koktajlowych
- łyżka prażonych nasion słonecznika
- oliwa z oliwek do polania sałatki

Mięso z indyka dokładnie rozbijamy tłuczkiem i marynujemy je w oliwie, czosnku, papryce, rozmarynie, ziołach prowansalskich oraz soli i pieprzu ok 1 godziny. Śliwki i mozzarellą kroimy na paseczki i układamy je na przygotowanej piersi z indyka. Dokładnie i ściśle zawijamy i spinamy wykałaczką. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 st ok 30 minut lub do miękkości mięsa.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu ok 15 minut w delikatnie osolonej wodzie.

Liście roszponki myjemy i układamy na talerzu, na nią kładziemy przekrojone pomidorki koktajlowe, delikatnie solimy, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy nasionami słonecznika, wcześniej uprażonymi na suchej patelni.







0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design