Zapiekane roladki z indyka z suszoną śliwką
Składniki:
- 4 sznycle z indyka
- 8 suszonych śliwek
- mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 2 woreczki ryżu
- 3 garści roszponki
- kilka pomidorków koktajlowych
- łyżka prażonych nasion słonecznika
- oliwa z oliwek do polania sałatki
Mięso z indyka dokładnie rozbijamy tłuczkiem i marynujemy je w oliwie,
czosnku, papryce, rozmarynie, ziołach prowansalskich oraz soli i pieprzu
ok 1 godziny. Śliwki i mozzarellą kroimy na paseczki i układamy je na
przygotowanej piersi z indyka. Dokładnie i ściśle zawijamy i spinamy
wykałaczką. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w
rozgrzanym piekarniku w 180 st ok 30 minut lub do miękkości mięsa.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu ok 15 minut w delikatnie osolonej wodzie.
Liście roszponki myjemy i układamy na talerzu, na nią kładziemy
przekrojone pomidorki koktajlowe, delikatnie solimy, polewamy oliwą z
oliwek i posypujemy nasionami słonecznika, wcześniej uprażonymi na
suchej patelni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz